Imamo kvalitet, ali nemamo dokaz za to

Bez autora
Dec 12 2012

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dogovorili su da rok za izvoz bh. proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u Hrvatsku bude pomjeren s 1. januara na 30. juni naredne godine. U ovih pola godine biće teško ispuniti sve uslove za nastavak izvoza, ali vjeruje se da će se uspjeti. S druge strane, za trenutnu situaciju okrivljena je izvršna i zakonodavna vlast po kojoj ispada da Evropska unija postoji 1. januara 2013. Bh. proizvođači su do sada u Hrvatsku izvozili mlijeko u vrijednosti oko 42 miliona KM godišnje i ovo tržište će biti izgubljeno ukoliko ne bude usvojena neophodna legislativa za usklađivanje naših proizvoda sa standardima Evropske unije. Sa Hrvatskom je dogovoreno da se mogu izvoziti proizvodi biljnog i animalnog porijekla koji imaju rok valjanosti do 30. juna 2013.

Imamo kvalitet, ali nemamo dokaz za toMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dogovorili su da rok za izvoz bh. proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u Hrvatsku bude pomjeren s 1. januara na 30. juni naredne godine.

Pomoćnik ministra Šarovića Dušan Nešković kaže da će u ovih pola godine biti teško ispuniti sve uslove za nastavak izvoza, ali vjeruje da ćemo uspjeti. S druge strane, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić za trenutnu situaciju okrivio je izvršnu i zakonodavnu vlast po kojoj, kako kaže, ispada da  Evropska unija postoji 1. januara 2013.

"Sad im trebamo pljeskati što su ovo dogovorili. Pitam se šta ćemo to izvoziti s obzirom na to da je animalna proizvodnja u ovoj godini uništena, pogotovo u Federaciji BiH", rekao je Nikšić.

30. juni

Bh. proizvođači su do sada u Hrvatsku izvozili mlijeko u vrijednosti oko 42 miliona KM godišnje i ovo tržište će biti izgubljeno ukoliko ne bude usvojena neophodna legislativa za usklađivanje naših proizvoda sa standardima Evropske unije.

Sa Hrvatskom je, kako je pojasnio predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, dogovoreno da se mogu izvoziti proizvodi biljnog i animalnog porijekla koji imaju rok valjanosti do 30. juna 2013.

"Za određene proizvode rok valjanosti donijeće određene komplikacije. Za svježe meso kojemu je rok sedam dana i može biti proizvedeno 25. juna neće biti problema, dok će za mlijeko biti više problema jer da mu rok valjanosti ne prijeđe 30. juni mora biti proizvedeno dva ili tri mjeseca ranije, ali vjerovatno će to proizvođači uskladiti", rekao je Bojić.

Što se tiče ispunjavanja uslova za izvoz u EU, Institut za akreditiranje BiH - BATA dobio je evropsku akreditaciju i može izdavati certifikate za izvoz u EU te sada preostaje da legislativa o usklađivanju proizvoda s evropskim standardima, koja je usvojena, bude implementirana. Također, imamo spremnih devet laboratorija koje će se baviti kontrolama proizvoda.

Alternativa

Dušan Nešković je, tokom jučerašnjeg okruglog stola o temi "Mogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u 2013. - rezultati dogovora BiH-Republika Hrvatska", rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije dvije godine izradilo mapu puta za ispunjenje uvjeta za izvoz u EU, ali da realizacija nije tekla zadovoljavajućom dinamikom, zbog čega smo sada u ovakvoj situaciji.

On je dodao da je paket pravilnika EU preuzet i usvojen, tzv.higijenski paket, te se sada ide na realizaciju, što je mnogo teže i biće mnogo više problema.

Nešković tvrdi da bh. proizvodi po kvalitetu ne zaostaju za evropskim, ali mora se dokazati da je npr. mlijeko proizvedeno po standardima bakterija i somatskih ćelija, da je propisno preuzeto i da nije došlo do kvarenja u toku transporta, da je prerađeno, da nema rezidua veterinarskih lijekova. Čitav taj lanac treba potvrditi Ured za veterinarstvo BiH.

U BiH će se vjerovatno desiti isti scenarij kao i u svim ostalim tranzicijskim zemljama, nestaće veliki broj malih proizvođača i ne možemo se samo fokusirati na EU nego moramo potražiti alternativna tržišta dok naši proizvođači ne ojačaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik